Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duidelijke werkwijze als Afscheidsfotograaf.

Werkwijze als Afscheidsfotograaf

Duidelijke werkwijze als Afscheidsfotograaf.

29 januari 2022

Heden
De overtuiging
Als je op mijn website terecht bent gekomen dan ben je ieder geval bekend met het begrip afscheidsfotografie. Tegenwoordig is dit veel gebruikelijker en geaccepteerd om ook het afscheid vast te leggen op een wijze die past bij jullie en de overledene. Het kan zijn omdat niet iedereen aanwezig kan zijn maar het kan ook helpen bij de verwerking doordat je de beelden letterlijk kunt terugroepen op een moment dat jij dat wilt. Als je gevoel zegt dat fotografie onderdeel moet zijn bij het afscheid, lees dan verder wat mijn werkwijze als afscheidsfotograaf is.
Heden
Binnen een paar dagen
De kennismaking
Het is belangrijk om, in deze kwetsbare en emotionele periode, een klik te hebben met de fotograaf die het afscheid vastlegt. Daarom plan ik altijd een (online) kennismaking in om te bespreken wat jullie wensen zijn en hoe ik daar invulling aan kan geven. Reserveer hier zelf een vrijblijvend online 15 minuten kennismaking met mij of vul het contactformulier in.
Binnen een paar dagen
Binnen 24 uur na kennismaking
De offerte
Op basis van de vragenlijst en onze persoonlijke (online) kennismaking heb ik een goed beeld hoe ik mijn fotografie daar het beste op kan laten aansluiten. Kijk hier voor een prijsindicatie. Ik stel een offerte op maat samen die je in je online klant omgeving kan bekijken en accepteren. Gezien de vaak korte tijd tot aan de uitvaart is een aanbetaling niet nodig. Betaling hoeft pas plaats te vinden zodra de foto's online staan en geschiedt altijd op basis van het daadwerkelijk aantal uren fotografie.
Binnen 24 uur na kennismaking
1 dag voor de uitvaart
Contact
Ik bel met jullie of met de uitvaartbegeleider indien gewenst om de laatste details door te nemen en eventuele wijzigingen te vernemen.
1 dag voor de uitvaart
De uitvaart
Het afscheid
In het basispakket voor uitvaartfotografie is in begrepen dat ik 15 minuten voor aanvang aanwezig bent en 15 minuten uitloop heb. Afhankelijk van hoe lang het afscheid duurt komen daar dan extra fotografie uren bij. Ik werk met lichtsterke stille apparatuur en zal niet flitsen. Ik leg het afscheid documentaire vast, zoveel mogelijk onopvallend. Bekijk hier Mijn Portfolio.
De uitvaart
De Selectie van de beelden
Ik maak een selectie van de beelden die het verhaal goed vertellen. Vervolgens bewerk ik deze foto’s en corrigeer ik op kleur, belichting en compositie. Ik pas geen lichaamseigenschappen of kenmerken aan. Ik fotograaf puur en eerlijk zoals het écht was.
7 dagen na de uitvaart
Jullie private Gallery online
Bij alle pakketten krijg je toegang tot jullie online gallery waarin alle nabewerkte foto’s zichtbaar zijn en waar je de hoge en lage resolutiebeelden kan downloaden. Ook maak ik een slideshow met de belangrijkste momenten. Deze gallery is privé en enkel voor jullie toegankelijk met een wachtwoord. Uiteraard heb je de mogelijkheid om deze wel te delen met familie en/of anderen. De online Gallery blijft 2 maanden online.
7 dagen na de uitvaart
Het Album ontwerp
Bij alle pakketten zit een persoonlijk door mij ontworpen album. Na het inrichten van de online gallery ga ik direct aan de slag met het album ontwerp. Ik maak een selectie welke beelden ik hierin wil verwerken om zo het verhaal goed te kunnen vertellen. Het basis album is van hoogwaardige kwaliteit en bestaat uit 8 spreads (16 pagina's). Indien je meer pagina's wilt of inspraak in het ontwerp dan kan je kiezen voor een upgrade. Meer informatie hierover vindt je hier.
3-4 weken na het ontwerp
Het Album
Afhankelijk van het seizoen en de drukte bij de drukker duurt het ongeveer 4-5 weken voordat ik het album geleverd krijg. Ik stuur het vervolgens direct door naar jullie.
3-4 weken na het ontwerp
Ca. 4-5 weken na de uitvaart
De afsluiting
Na ontvangst van het album hebben jullie alles in huis. De foto's kan je zelf downloaden in de online Gallery. Hopelijk helpen de foto's, de slideshow en het album jullie bij de verwerking van het verlies en hoop ik jullie ook in blije dagen eens voor mijn lens te treffen. Heb je nu vragen over mijn werkwijze als afscheidsfotograaf? Vul dan het contactformulier in en ik beantwoord graag al je vragen.
Ca. 4-5 weken na de uitvaart

Veelgestelde
vragen.

Ik ben woonachtig in het Westland en ben dus goed bekend met de begraafplaatsen in deze regio. Niet alleen in het Westland maar zeker ook met begraafplaatsen en crematoria in Den Haag, Delft & Rotterdam. Uitvaartfotografie bied ik aan in heel Nederland. Vanaf >20 km vanaf het Westland reken ik wel een kilometervergoeding van €0,40 per kilometer.

Jazeker, als fotograaf ben ik heel graag in de natuur en gebruik ik dit vaak als canvas voor mijn foto’s. Ik heb al diverse natuurbegrafenissen mogen vastleggen en ken dus ook een aantal plekken.

Na de uitvaart of crematie ga ik direct aan de slag met de selectie en nabewerking van de foto’s. Zodra dit gereed is, richt ik een private gallery (met wachtwoord) in waar jullie een slideshow en alle nabewerkte foto’s kunnen vinden. Deze kan je vervolgens zelf in hoge resolutie downloaden maar je kan ook direct afdrukken bestellen. De Gallery komt binnen 3 weken gereed vanaf de uitvaart/crematie. Het door mij ontworpen foto-album duurt ca.6 weken en is mede afhankelijk van de drukte bij de drukker. Heb je een spoedverzoek, geen probleem mail mij en we komen er vast samen uit.

Jazeker, ik ken diverse uitvaartbegeleiders in de regio en werk vaak samen. Het kan zijn dat zij mij rechtstreeks benaderen op verzoek van de nabestaanden of dat ik e.e.a. met de uitvaartbegeleider afstem tijdens de uitvaart. Het is geheel aan jullie of ik contact onderhoud met de uitvaartbegeleider of rechtstreeks met jullie zelf.

Nee hoor dat is niet noodzakelijk. Wel is het belangrijk dat je de opdracht geaccepteerd hebt in je online klantportaal. De toegang hiertoe ontvang je zodra ik een offerte voor jullie hebt gemaakt. Zodra de foto’s gereed zijn, ontvangen jullie een factuur met het verzoek deze direct te betalen. Hierna zijn de beelden ook te downloaden.

Vul je gegevens in op het contactformulier en ik neem snel contact met je op. Je kan ook vrijblijvend online een 15 minuten gesprek inplannen om even te overleggen of te kijken of afscheidsfotografie wat voor jullie is.

Ik werk tijdens afscheidsfotografie of uitvaartfotografie enkel documentair. Dat houdt in dat ik het verhaal met foto’s vertel gedurende het afscheid. Op discrete wijze leg ik de momenten vast zoals ze zijn. Hier kunnen dus ook emotionele, kwetsbare beelden tussen zitten. Tijdens het afscheid werk ik met stille apparatuur en maak ik geen gebruik van flitsers. Dit om zo onopvallend mogelijk te zijn.

Bij het inhuren van mij als fotograaf ga je ermee akkoord dat ik de foto’s mag gebruiken voor mijn portfolio, uitlating op social media en website e.d. Mijn toekomstige klanten willen tenslotte veel van mijn werk zien. Uiteraard ga ik hier heel discreet mee om en zijn dit nooit confronterende beelden (zoals de overledene of zwaar emotionele mensen vol in beeld). Bekijk hier een voorbeeld hoe ik de beelden gebruik. Als jullie bepaalde foto’s niet gepubliceerd willen hebben dan kan je dat bij mij aangeven en dan houd ik hier uiteraard rekening mee.

Ik hanteer algemene voorwaarden die je hier kunt vinden.
Hoe zit het met het auteursrecht?Het auteursrecht op de foto’s ligt bij I Shoot Memories Afscheidsfotografie. Als klant ontvang je een licentie om de beelden vrij te mogen gebruiken zolang dit niet commerciële activiteiten betreft. Voor gebruik op sociale media dien je de lage resolutie beelden te gebruiken. Twijfel je over het gebruik, bel of mail me en we komen er vast uit. Lees hier meer over wat auteursrecht precies inhoud.

Ik heb een privacy policy opgesteld om te voldoen aan de AVG. Je kunt hem hier vinden

Een professionele uitvaartfotograaf kan te allen tijde ingehuurd worden, maar valt niet automatisch onder de dekking van de uitvaartverzekering. Dat hangt of wat voor een verzekering er is afgesloten. Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt er een geldbedrag voor uitvaartdiensten uitgekeerd, nabestaanden zouden dit kunnen gebruiken voor uitvaartfotografie. Bij een combinatie verzekering is er een gedeelte kapitaal wat hiervoor gebruikt kan worden. Uiteraard dient de gehele uitvaart van het geldbedrag bekostigd te worden, het is dan ook de vraag of hier voldoende budget voor beschikbaar is. Bij een nature-polis moet u specifiek naar de voorwaarden kijken of dit gedekt is. 

Afscheidsfotograaf Anouk van I Shoot Memories Afscheidsfotografie

Discrete fotografie.

Afscheidsfotograaf in het Westland, Anouk Raaphorst, I Shoot Memories Afscheidsfotografie Anouk Raaphorst Foto blured, hoe ga ik om met privacy

Als fotograaf ben ik afhankelijk van mijn beelden en laat ik deze graag aan mijn toekomstige klanten zien. Daarom heb ik in mijn voorwaarden staan dat ik de beelden mag gebruiken voor portfolio etc. Bij afscheidsfotografie ligt dit gevoelig en daarom maak ik altijd personen onherkenbaar als ik beelden gebruik op bijvoorbeeld mijn website. Zo krijg je toch een goed beeld van mijn werk zonder inbreuk op de privacy. Ik gebruik nimmer confronterende beelden zoals foto’s van de overledene.