Zoek
Sluit dit zoekvak.

Uitvaart Den Haag.

18 september 2023

Uitvaart Den Haag

Uitvaart Den Haag.

18 september 2023

Uitvaartfotografie in Naaldwijk

Als we aan fotografie denken, concentreren we ons vaak op het technische aspect van het vastleggen van een beeld: de perfecte belichting, de compositie, het onderwerp. Maar naarmate ik dieper in deze kunstvorm ben verdiept, ben ik tot het besef gekomen dat fotografie zoveel meer inhoudt dan op het eerste gezicht lijkt. Het gaat niet alleen om het vastleggen van een moment, maar juist om het vastleggen van emoties, herinneringen en verhalen die belangrijk voor ons zijn.

Onlangs had ik het voorrecht om deel uit te maken van een heel bijzonder afscheid hier in Den Haag: een uitvaart vastgelegd in Crematorium Haagse Duinen. Het was een begrafenis die werd ondersteund door een prachtige bloemenzee, waarbij iedereen zijn of haar favoriete bloemen meebracht om in vazen te plaatsen. Als discrete afscheidsfotograaf is het mijn rol om de essentie van de gebeurtenis vast te leggen zonder inbreuk te maken op de privacy van de aanwezigen. In dit geval werd ik zoals je op onderstaande foto’s goed kunt zien, omringd door een caleidoscoop van kleuren en liefde. De vaak toch wel enigszins kille crematorium werd hiermee prachtig omgetoverd. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van natuurbegrafenissen maar nu werd de natuur letterlijk naar binnen gehaald.

De aanblik van de overledene, omringd door levendige bloemen, raakte een gevoelige snaar bij mij. Het was een aangrijpende herinnering aan de schoonheid die zelfs te midden van pijn en verlies bestaat. Het was een bewijs van de liefde en verbinding die deze persoon met zijn dierbaren had gedeeld. 

Wat mij het meest opviel aan dit afscheid was het super persoonlijke karakter ervan. Het was duidelijk dat elk detail zorgvuldig was gekozen om de individualiteit van de overledene te weerspiegelen. De aanwezigheid van de favoriete bloemen was een bewijs van haar unieke smaak en persoonlijkheid. Het herinnerde me eraan dat we zelfs na de dood de schoonheid kunnen blijven vieren die elke persoon maakte tot wie hij was.

Maar het waren niet alleen de bloemen die dit afscheid zo memorabel maakten. De overledene had haar hele boekencollectie achtergelaten om als herinnering aan haar dierbaren door te geven. Terwijl de aanwezigen door de boeken bladerden en de boeken uitkozen die een speciale betekenis voor hen hadden, werd ik herinnerd aan de kracht van literatuur om ons te verbinden, troost te bieden en herinneringen levend te houden. Het was een bewijs van de blijvende impact die deze persoon had op de levens van de mensen om haar heen.

Als ik terugdenk aan deze ervaring, voel ik een gevoel van dankbaarheid. Dankbaarheid dat ik getuige mocht zijn van zo’n persoonlijk en oprecht afscheid. Dankbaarheid voor het toevertrouwen van de verantwoordelijkheid voor het vastleggen van deze kostbare momenten. En dankbaarheid voor de kans om te groeien als fotograaf.

Deze reis in fotografie ging niet alleen over het vastleggen van prachtige beelden, maar over het vastleggen van de essentie van het leven zelf. Het heeft mij geleerd aanwezig te zijn “in” het moment en niet “bij” het moment.

Dus terwijl ik dit pad van discrete afscheidsfotografie voortzet, ben ik vereerd door de verhalen die ik door mijn lens mag vertellen. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat in mij wordt gesteld om deze intieme momenten vast te leggen. En ik kijk uit naar de toekomst, wetende dat ik bij elke afscheid niet alleen foto’s zal maken, maar ook momenten die een leven lang zullen worden gekoesterd.

Dit afscheid, met zijn bloemenzee en persoonlijke accenten, zal mij nog lang bijblijven. Ook heeft het mij nogmaals de kracht van fotografie laten zien: niet alleen vastleggen wat wordt gezien, maar ook wat wordt gevoeld.

Anouk

Uitvaart Den Haag | crematorium Haagse Duinen

Opzoek naar een uitvaartfotograaf?

Vul dan hier je gegevens in en ik neem snel contact met je op.

Wellicht is dit ook interessant?

Instagram

Volg mij op Instagram en bekijk mijn recente werk

Pinterest

Volg mij op Pinterest en bekijk mijn recente werk

FAQ.

Wat is je stijl?

Ik werk tijdens afscheidsfotografie of uitvaartfotografie enkel documentair. Dat houdt in dat ik het verhaal met foto’s vertel gedurende het afscheid. Op discrete wijze leg ik de momenten vast zoals ze zijn. Hier kunnen dus ook emotionele, kwetsbare beelden tussen zitten. Tijdens het afscheid werk ik met stille apparatuur en maak ik geen gebruik van flitsers. Dit om zo onopvallend mogelijk te zijn.

 

Wat krijgen we als we jou boeken?

Allereerst een enthousiaste fotograaf met ruim 12 jaar ervaring en opleiding aan de foto-academie.

Ik vind het belangrijk dat jullie naast natuurlijk mooie verhalende foto's, met zorg nabewerkt en in super hoge resolutie, ook iets tastbaars hebben. Je ontvangt dan ook altijd een door mij persoonlijk gemaakt fotoalbum met een aantal beelden van het afscheid. 

In welke regio fotografeer je?

Ik ben woonachtig in het Westland en ben dus goed bekend met de begraafplaatsen in deze regio. Niet alleen in het Westland maar zeker ook met begraafplaatsen en crematoria in Den Haag, Delft & Rotterdam. Uitvaartfotografie bied ik aan in heel Nederland. Vanaf >20 km vanaf het Westland reken ik wel een kilometervergoeding van €0,40 per kilometer.

Kunnen onze foto’s door jou gebruikt worden?

Bij het inhuren van mij als fotograaf ga je ermee akkoord dat ik de foto’s mag gebruiken voor mijn portfolio, uitlating op social media en website e.d. Mijn toekomstige klanten willen tenslotte veel van mijn werk zien. Uiteraard ga ik hier heel discreet mee om en zijn dit nooit confronterende beelden (zoals de overledene of zwaar emotionele mensen vol in beeld). Bekijk hier een voorbeeld hoe ik de beelden gebruik. Als jullie bepaalde foto’s niet gepubliceerd willen hebben dan kan je dat bij mij aangeven en dan houd ik hier uiteraard rekening mee. Wil je dat ik helemaal geen beelden gebruik dan kan dat uiteraard ook. Je betaald hier dan een privacy toeslag voor. 

Werk je ook samen met uitvaartbegeleiders?

Jazeker, ik ken diverse uitvaartbegeleiders in de regio en werk vaak samen. Het kan zijn dat zij mij rechtstreeks benaderen op verzoek van de nabestaanden of dat ik e.e.a. met de uitvaartbegeleider afstem tijdens de uitvaart. Het is geheel aan jullie of ik contact onderhoud met de uitvaartbegeleider of rechtstreeks met jullie zelf.

Moeten we een aanbetaling doen?

Nee hoor dat is niet noodzakelijk. Wel is het belangrijk dat je de opdracht geaccepteerd hebt in je online klantportaal. De toegang hiertoe ontvang je zodra ik een offerte voor jullie hebt gemaakt. Zodra de foto’s gereed zijn, ontvangen jullie een factuur met het verzoek deze direct te betalen. Hierna zijn de beelden ook te downloaden.

Dekt een uitvaartverzekering, uitvaartfotografie?

Een professionele uitvaartfotograaf kan te allen tijde ingehuurd worden, maar valt niet automatisch onder de dekking van de uitvaartverzekering. Dat hangt of wat voor een verzekering er is afgesloten. Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt er een geldbedrag voor uitvaartdiensten uitgekeerd, nabestaanden zouden dit kunnen gebruiken voor uitvaartfotografie. Bij een combinatie verzekering is er een gedeelte kapitaal wat hiervoor gebruikt kan worden. Uiteraard dient de gehele uitvaart van het geldbedrag bekostigd te worden, het is dan ook de vraag of hier voldoende budget voor beschikbaar is. Bij een nature-polis moet u specifiek naar de voorwaarden kijken of dit gedekt is.

Afscheidsfotograaf Anouk van I Shoot Memories Afscheidsfotografie